On monia syitä, miksi hevonen ei pidä ratsastuksesta. Jos hevosesi alkaa käyttäytyä huonosti ratsastustuntien aikana, ensimmäinen askel on selvittää, onko ongelma fyysinen vai psyykkinen. Tarkasta hevosesi eläinlääkärin, parrakelijan ja fysioterapeutin kanssa mahdollisten terveysongelmien poissulkemiseksi.
- Väärin sovitettu takki
Yksi yleisimmistä syistä, miksi hevoset eivät pidä ratsastuksesta, on huonosti istuvat varusteet. Riittämättömän kokoiset kärjet ja suitset voivat olla hevoselle epämiellyttäviä käyttää ja aiheuttaa pään tärinää. Toisaalta huonosti istuva satula aiheuttaa painepisteitä hevosen selässä ja kärsimystä ratsastuksen aikana. Valkoiset karvat satulan alla viittaavat siihen, että varusteet ovat liian pieniä. Ihannetapauksessa satulanasentaja tarkastaa hevosesi kuuden kuukauden välein, koska satulan osia voidaan joutua säätämään tuki- ja liikuntaelimistön muutosten vuoksi. Varmistamalla, että hevosesi varusteet sopivat ja ovat mukavia, tekee ratsastuksesta paljon nautinnollisempaa.
- Liiallinen koulutus apuvälineitä
Ajon aikana tulee käyttää vain vähimmäismäärää harjoitusapuvälineitä. Ruoskat, kannustukset, martingaalit, sivuohjat ja kiinnikkeet ovat yleisimmin käytettyjä harjoitusapuvälineitä. Kattavalla harjoittelulla ja hyvällä ratsastuksella kaikki harjoitusapuvälineet voidaan välttää. Saatat kuitenkin huomata, että harjoituslaitteen käyttö auttaa hevosesi aktiivisuutta. Muista tässä tilanteessa, että lisävarustehihnoja, kuten martingaalia, tulisi käyttää vain lyhyen ajan, kunnes hevosesi selviää ongelmasta. Monet asiantuntijat ovat havainneet, että näiden harjoitusapuvälineiden pitkäaikainen käyttö saa hevosen työskentelemään laitetta vasten.
- Terveysongelmat
Ratsastus saattaa olla epämukavaa hevosellesi, jos sillä on useita terveysongelmia. Mitä nopeammin huomaat, mikä on vialla, sitä nopeammin hevosesi voi nauttia ratsastuksesta uudelleen. Selkä- ja jalkavaikeudet, tuki- ja liikuntaelimistön kipu, niveltulehdus ja sorkkasairaudet ovat yleisimpiä ratsastajiin vaikuttavia terveysongelmia. Aina ei ole helppoa selvittää, mikä on vialla, joten hevonen kannattaa tarkastaa kaikista näkökulmista. Muista, että hevoset piilottavat kipunsa automaattisesti mahdollisimman pitkään. Tämä mukautus mahdollisti niiden selviytymisen luonnossa miljoonia vuosia. Tästä syystä on hyvä idea käydä vuosittain terveystarkastuksissa, jotta ongelmat havaitaan ajoissa. Ratsastetun hevosen etogrammi ja hevosen irvistysasteikko voivat auttaa sinua määrittämään, onko hevosellasi kipuja.
- Persoonallisuus
Hevosilla, kuten ihmisilläkin, on selkeä persoonallisuus, ja jotkut eivät sovellu ratsastukseen. Vaikka useimmat hevoset voidaan kouluttaa kantamaan ratsastajaa, heidän asenteensa ja temperamenttinsa ratkaisevat, nauttivatko he siitä vai eivät. On myös mahdollista, että hevonen ei ole halukas ratsastamaan kyseisenä päivänä. Hevosilla, kuten ihmisilläkin, on kauheita päiviä, ja on hieno ele olla lempeä heidän kanssaan näinä aikoina.
- Aiemmat kohtaamiset
Jos aiempi ratsastaja on pahoinpidellyt hevosta, se voi saada inhoa ratsastusta kohtaan loppuelämänsä ajan. On aina paljon helpompaa horjuttaa hevosen luottamusta kuin palauttaa se. Jotta hermostunut hevonen oppii rakastamaan ratsastusta uudelleen, se vaatii paljon aikaa, rakkautta ja huomiota. Kokemattomat hevoset eivät ehkä pidä aluksi ratsastamisesta, koska heidän on nyt työskenneltävä kovemmin kuin ennen. He kuitenkin tottuvat säännöllisiin ratsastussessioihin, ja monet alkavat pitää harjoituksesta.
- Rider Issue
Ratsastajat itse voivat olla merkittävin syy, joka saa hevoset inhoamaan ratsastusta. Olemme ratsastajina aina vastuussa kykyjemme ja kuntomme kehittämisestä auttaaksemme hevosia kuljettamaan meitä. Valtava tai sopimaton ratsastaja voi aiheuttaa useita ongelmia hevosessa. Tutkimusten mukaan hevoset voivat kantaa turvallisesti jopa 20 % painostaan. Hevoselle liian iso ratsastaja kärsii epäilemättä selkäkivuista ja tuki- ja liikuntaelinongelmista. Vaikka paino ei ole ongelma, huonokuntoinen ratsastaja istuu todennäköisemmin epätasapainossa hevosen selässä, mikä johtaa ongelmiin, kuten epätasaiseen lihaskasvuun. Tästä syystä on hyvä idea, että joku tarkastaa ajomme säännöllisesti ja kertoo, jos emme istu kunnolla. Kokemattomat, kohtuuttoman ankarat, tietämättömät tai peloissaan ratsastajat voivat aiheuttaa ongelmia. Jos ratsastaja on peloissaan, on luonnollista, että hevonen on kiihtynyt tai peloissaan. Jos ratsastaja on stressaantunut, hän syyttää. Täytyy olla jotain mistä olla huolissaan.